In Memoriam Jaap van Buiten

02 december 2021

Op zondag 21 november 2021 is ons erelid en oud-voorzitter Jaap van Buiten op 79-jarige leeftijd overleden. Na het overlijden van Jaap zijn vrouw Bertha afgelopen voorjaar, verliest de familie opnieuw een dierbare.

VV Hardegarijp wenst de familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies.

Met Jaap verliezen wij bij de vereniging een echte clubman.

Tientallen jaren heeft Jaap zich voor de vereniging ingezet als vrijwilliger, bestuurder en supporter van alle teams maar in het bijzonder die van zijn kleinkinderen. Hij probeerde zoveel mogelijk van hun wedstrijden te bekijken en aan alles kon je zien dat hij trots was op de prestaties.

Zelf actief voetballen heeft Jaap nooit echt gedaan maar hij heeft heel veel kilometers afgelegd als (verenigings)scheidsrechter. Hij was “streng doch rechtvaardig” zoals dat heet maar genoot hij bovenal van de inspanning tijdens de wedstrijd en van het contact met de spelers en begeleiding.

Veel meters heeft hij ook buiten de lijnen gemaakt of beter gezegd met de lijnen gemaakt. Vele jaren heeft hij, samen met andere leden van de onderhoudsploeg, de velden uitgezet zodat deze opnieuw gekalkt konden worden. Met het scherpe oog van een kadastermedewerker en de hulp van de apparatuur van en zelfs af en toe een medewerker van het kadaster werden de velden er strak en tot op de millimeter nauwkeurig ingelegd. Ook aan het kleine onderhoud van de velden en de rest van de accommodatie werd wekelijks aandacht besteed.

Gedurende twee periodes was Jaap voorzitter. Eerst van 1979 tot 1984 en later van 2001 tot 2010. Als bestuurslid was hij heel sociaal betrokken. Zo was hij zeer benieuwd naar het wel en wee van alle teams en zorgde hij ervoor dat hij contact had met de vrijwilligers. Op deze manier hield hij iedereen betrokken. Hij hield er niet van om dan de wedstrijden van H1 lang in de bestuurskamer te zitten en wilde zo snel mogelijk naar de kantine, naar de sporters, leden en supporters. In de kantine sprak hij met veel mensen en kreeg zo een netwerk van vrijwilligers die hulp konden bieden bij diverse werkzaamheden. Zelf heeft hij o.a. meegeholpen met de bouw van de tribune.

Tijdens zijn tweede voorzitterschap zijn er de nodige zaken aangepakt waar wij nu nog steeds veel plezier van hebben. Eerst werd het clubgebouw uitgebreid met kleedkamer 7 en 8 en de bestuurskamer daarboven. Later werd de fietsenstalling vernieuwd en de zo nodige en gewenste uitbreiding van de kantine gerealiseerd.

Jaap was er niet de man naar om van een afstand toe te kijken maar stak de handen uit de mouwen om zo mee te helpen met de bouw van de verschillende projecten.

In de bestuursvergaderingen was Jaap een zeer goede, fijne en kundige voorzitter. Hij was van alle dossiers op de hoogte en zorgde ervoor dat alle punten besproken werden. Ook kreeg iedereen evenveel aandacht en kans om zijn of haar visie te geven. Van de hardste schreeuwer tot het kleinste stemmetje, iedereen kon zijn verhaal kwijt.

De laatste jaren was Jaap vooral supporter van de club en keek met een glimlach toe hoe de jongere generaties langzaam de teugels overnam. Hij had ongetwijfeld wel eens kritiek op het nieuwe beleid maar hield dat binnenskamers of werd er subtiel en vrijblijvend een hint gegeven.

Voor de website heeft Jaap de bijdrage geleverd over de historie van de vereniging, https://vvhardegarijp.nl/historie/ .

Als vereniging zullen we Jaap enorm gaan missen en we zullen hem voor altijd dankbaar zijn voor zijn hulp en inbreng.