Lekker voetballen bij koud weer.

Ondanks dat het nu regelmatig koud is zien we nog steeds spelers trainen in een korte broek en met een shirt met korte mouwen. Sterker nog: We zien zelfs spelers in de korte broek op de fiets naar de training komen. Dit is niet verstandig en vraagt om blessures. Voor een voetballer betekent de herfst- en winterperiode niet alleen koude temperaturen maar ook blootstelling aan wind en regen. De koude en warmte hebben een belangrijke impact op de werking van ons lichaam. Het lichaam moet er namelijk steeds voor zorgen dat er een constante temperatuur is. Goede kleding kan hierbij helpen. Het is dan ook belangrijk dat je je kleedt naar de weersomstandigheden. Dus nooit teveel en nooit te weinig. Wanneer we ons teveel aankleden produceert ons lichaam zweet, dit heeft tot gevolg dat onze kleding nat wordt en koud zal aanvoelen. Trainen met een lange broek is noodzakelijk wanneer de temperaturen minder dan 12°C. is. Denk er ook aan dat je bij kou je hoofd en handen bedekt.

Welke kleding moet je als voetballer dragen bij (extreem) koud weer?
  1. Draag warmere kleding bij koud weer. Kies bijvoorbeeld voor een thermoshort en een shirt met lange mouwen in plaats van korte mouwen. Draag altijd een trainingspak voor en na het voetballen. En draag eventueel een paar handschoenen.

 

  1. Draag bij koud en vochtig weer kleding die de warmte van je lichaam vasthoudt. Doe dit ook als er een harde wind staat. Er is een groot aanbod aan sportkleding die gemaakt is van stoffen die warmteverlies tegengaan. Vraag daar naar in een gespecialiseerde sportzaak.

 

  1. Trek bij koud weer meerdere lagen kleding aan. Draag dan bijvoorbeeld de volgende drie lagen kleding: als eerste laag dunne kunststof onderkleding (bijvoorbeeld van hightech polyester). Die voert transpiratievocht goed af en neemt nauwelijks vocht op, waardoor je het minder snel koud krijgt; dan als tweede laag bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen; en als derde laag een wind- en waterdicht, goed ademend trainingspak, dat je voor en na de training aantrekt.

 

  1. Is het heel erg koud? Draag dan een zogenaamde sliding- of liesbroek van kunststof onder je lange sportbroek. Zo’n broek beschermt je spieren als het koud is en voorkomt zo blessures. Je kunt ook een maillot dragen.

 

Het medisch team vv Hardegarijp