Liesblessure

Wat is een liesblessure?

Een blessure aan je lies kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk dat er goed uitgezocht wordt wat de oorzaak is van de pijn in je lies. Dit kan een overbelastingsblessure zijn van de spieren in de liesregio, maar ook een liesbreuk of een scheuring van een van de spieren. Heel vaak is het een overbelastingsblessure die langzaam ontstaat en niet goed hersteld. Dit noemen we een chronische overbelasting. Het probleem bevindt zich dan in de spieraanhechting op je bekken en/of in de spierbuik aan de binnenkant van je bovenbeen.

 

Overbelastingsblessure

Een chronische overbelasting geeft pijn als je begint met sporten, neemt af na de warming-up en komt na afloop of aan het einde van de training weer terug. Dit is een gecompliceerde blessure omdat er veel pezen en spieren betrokken zijn bij deze blessure. Zowel de spieren van je bovenbeen, als de spieren van je bekken en je romp zijn vaak onderdeel van het probleem. Dit is de reden dat een blessure in de lies vaak lang duurt voordat het goed is hersteld.

 

De spiergroepen die de oorzaak zijn van deze klachten zijn:

  • De spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren)
  • De spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris)
  • De rechte en schuine buikspieren

 

Een chronische liesblessure ontstaat door overbelasting. Oorzaken van overbelasting zijn:

  • te snel teveel belasten
  • eenzijdige bewegingen
  • grote en langdurige belastingen
  • regelmatig wegglijden bij een zijwaartse beweging
  • combinatie van sport en (zwaar) werk

 

Overbelastingsblessures komen vaak voor bij teamsporten zoals voetbal en hockey, maar ook atletiek (lange afstand lopen, hordenlopen, hoogspringen) en schaatsen zijn takken van sport waar relatief veel liesblessures voorkomen. Liesklachten die het gevolg zijn van overbelasting komen voor in verschillende gradaties:

Graad 1: Pijn treedt op na sportbeoefening, startpijn/ stijfheid ’s ochtends.
Graad 2: Pijn bij warming-up en in verloop van sportbeoefening
Graad 3: Pijn is voortdurend aanwezig tijdens sportbeoefening
Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven voortdurend aanwezig.

 

Acute liesblessure

Ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies, deze blessure-vorm ontstaat door een plotselinge (verkeerde) beweging zoals een sliding of een val. Er treed dan direct pijn op in de liesregio.

 

 

Behandeling van Liesblessures

Acute blessure

Bij een acute liesblessure na een sliding of val is er eerst sprake van de eerste noodzakelijke hulp (ijs en totale rust). Daarna is voor een goed herstel de hulp van de verzorgers van vv Hardegarijp noodzakelijk. Naast het voorzichtig rekken van de spier en behandelen met diepe dwarse fricties[1] of dry needling[2], wordt er begonnen met een oefenprogramma voor het spierherstel, waarbij een goede opbouw uiteraard belangrijk is.

 

Chronische (langdurige) blessure

Bij een chronische of overbelastingsblessure wordt vaak met dezelfde behandeling begonnen, maar zijn oefeningen nog belangrijker. Vaak is de beweegketen uit balans en zijn bijvoorbeeld ook de rompspieren minder sterk waardoor de liesspieren steeds teveel werk moeten leveren. We zien daarnaast vaak dat de hamstrings aan de achterzijde van het bovenbeen te strak zijn en de bovenbeenspieren aan de voorzijde te zwak. Om deze balans te herstellen is een goed oefenprogramma belangrijk. De oefeningen hieronder zijn een mooi voorbeeld van een compleet programma die alle betrokken spiergroepen meeneemt.

[1]. Dwarse fricties is een lokaal uitgevoerde massage, waarbij vinger- of duimtop dwars over de spiervezels wordt bewogen.

[2] Dry needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren