Doelpunten maken, het is zo eenvoudig ………

Doelpunten makers, in elk vv Hardegaryp team zijn ze zeer gewenst. vv Hardegarijp JO9-2 heeft er zeker eentje. Het is de 8 jarige Alwin Weening en ‘meneer’ is echt dé doelpunten machine van dit team.

Bij de laatste competitie wedstrijd van VVH 1 die dit seizoen thuis gespeelt word zoek je dan natuurlijk een doelpunten maker om het de spelers duidelijk te maken hoe het wel moet. De bal moet tussen de palen en onder de lat en dan ook zo vaak mogelijk, in ieder geval ééntje meer dan de tegenstanders. Deze zoektocht was lastig. Al eerder was Alwin via zijn ouders gevraagd om Pupil van de Week te (willen) zijn maar zijn sportieve leventje liet dat toen even niet toe omdat op zaterdag het sportieve voorop staat, in de ochtenduren voetballen en in de middag schaatsen.

Eindelijk was Alwin dan bereid om de zware taak van PvdW juist bij deze wedstrijd op zich te nemen. Hij was er klaar voor.

Dat ‘er klaar voor zijn’ bleek al bij het arriveren op sportpark De Warren. Een brede smile en met een prachtige ‘hoi Jan ik ben er’ melde hij zich.

Het leek dat Alwin geen nervositeit kende, een vrolijk en opgewekt mannetje die ‘de klappen van de zweep’ nu al kent. Dat Pupil van de Week zijn net even iets anders is was duidelijk, toen ik ging uitleggen wat er allemaal ging gebeuren werd dat vrolijke koppie steeds stiller en stiller. In de bestuurskamer bij het voorstelrondje was meneer ‘klein’ noem het eigenlijk maar bescheiden maar ook wel iets (veel) nerveus. Zijn ‘klamme’ handjes verraden veel.

Bij het omkleden was het al weer iets beter aan het worden, zeker toen hij doorhad wat achterop het trainingsjasje stond ….Pupil van de Week vv Hardegarijp !

Toen hij tussen de wisselspelers stond tijdens de warming-up zelf was de nervositeit helemaal weg. Alwin is als hij een bal ziet aan het voetballen en de eerder aanwezige spanning ? die was helemaal weg.

Hij was wie hij was, elke bal volledig onder controle en net zo geconcentreerd als tijdens zijn wedstrijden….. ‘het’ spatte er af. De warming-up ging meer dan uitstekend echt alles ging erg goed. Zeker de trucjes die Alwin liet zien, de één nog mooier dan de andere en met ‘de skjirre’ als specialiteit

De PvdW’s hebben tijdens de warming-up ook altijd een kort gesprekje met de trainer van vvh 1, ook nu natuurlijk en ook nu weer was de trainer zeer geïnteresseerd in de kwaliteiten van Alwin. Trainer Rob gaat na dit seizoen ons verlaten en hij gaat naar Waskemeer. Hoorde ik nu de  trainer vragen ‘kom je met mij mee Alwin ?’ Het antwoord heb ik niet gehoord maar was zeker ‘nee’

Na de warming-up ging Alwin met aanvoerder Ralph naar de kleedkamer. Ook deze Pupil van de Week zat nu wel weer even gespannen én geconcentreerd in Ralph’s hoekje. Ik besef het nu pas, elke PvdW mag daar zitten, juist op het plekje van de aanvoerder die ‘gewoon’ een ruime halve meter opschuift. Alwin was goed aan het luisteren naar wat de trainer ging zeggen, je kunt er van leren toch ?

Natuurlijk was er vooraf overleg geweest met de scheidsrechter of Alwin de bal mee mocht nemen richting dé stip en of hij de toss mocht doen ‘ik kan het wel’ liet Alwin de scheidsrechter weten, het mocht ……

Alwin bracht de bal idd netjes richting de stip en kort daarna ging de toss ging nog bijna mis. Nee, Alwin maakte geen fout natuurlijk maar toen de scheidsrechter tegen Alwin zei ‘gooi het muntje maar omhoog’ moest de scheids het muntje zelf snel vangen. Een essentiële vraag aan de aanvoerder van CVVO was vergeten te vragen ‘welke kleur wil je’  Bij opgooi 2 van Alwin ging alles wel goed al verloor vv Hardegarijp de toss.

Het was shoot-out tijd geworden en ook bij deze PvdW was het weer het spannendste moment. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter bleef hij stokstijf staan. Pas nadat de scheidsrechter zei ‘ga maar beginnen’ ging Alwin onderweg.

Prima dribbelend passeerde hij 4 spelers van CVVO en op ruim 10 meter vanaf het doel schoot hij loepzuiver iets links van het midden in het doel. De doelman deed een uiterste poging om de bal te stoppen en dook wel de goede kant op maar de bal lag al lang en breed in het doel.

Op de foto met de keeper en die in de dug-out was snel klaar en na het omkleden samen met grote zus richting de frietjes die weer heerlijk smaakten.

Volgens betrouwbare bronnen waren de PvdW bekers op en net nadat ik het aan Alwin had verteld kwam Tante Riet aanlopen. Ze had blijkbaar eerder gezien dat de bekers op waren en had (ook nu) weer actie ondernomen om weer eentje te regelen. Ik snap er echt niets van, bekers op en Riet regelt het gewoon weer. Tige tank voor alle hulp Riet.

Ook nu de vraag ‘wat was het leukste Alwin, hij moest lang nadenken en mem hielp even door alles op te noemen. Het werd, met Ralph naar de kleedkamer. Er gelijk achteraan zeggend dat al het andere ook mooi was geweest.

vv Hardegarijp 1 voetbalde natuurlijk ook. Voor rust scoorden ze 1 keer en na rust werden er nog 3 doelpunten gescoord. De uitslag van VVH tegen CVVO werd derhalve een prachtige 4-0 overwinning !!

JK