Persoonlijke fouten doen Hardegarijp de das om in pover duel tegen Grootegast

Hardegarijp verloor vorige week ietwat geflatteerd tegen de buren uit Burgum. Tegenstander FC Grootegast draagt de rode lantaarn in deze 2e klasse. De ploeg van de jonge oefenmeester Jan Haan kan tot dusver totaal geen potten breken en staat met slechts 1 punt onderaan. Vandaag was het dus de mogelijkheid voor Hardegarijp om weer wat naar boven te kunnen kijken.

In de eerste helft was er maar één ploeg die wou voetballen en dat was de thuisploeg. Grootegast hanteerde alleen maar de lange bal en probeerde via aanvoerder Hazenberg gevaar te stichten. Hardegarijp had echter de touwtjes stevig in handen en zette de lijnen uit. De verdedigers van Grootegast hadden hun handen vol aan de aanvallers van Hardegarijp. Hardegarijp kwam na 17 minuten terecht op voorsprong. Alban Miftari kwam dreigend naar binnen en schoot met een prachtige schuiver, Hardegarijp op een 1-0 voorsprong. Hardegarijp rook bloed en probeerde door te drukken. Ralph Wietses snelde langs de nummer 2 Erik Venema die in een ultieme poging Wietses wou afstoppen. De aanvoerder van Hardegarijp bleef echter in balbezit en kon met een goede pass, Rick de Groot bereiken. De Groot besloot echter om de bal aan te nemen i.p.v. ineens uit te halen en gaf hiermee de uitstekende doelman Bruins de kans om te redden. De rebound was vervolgens ook niet besteed aan Vladik Drakopulo. Hardegarijp vergat in de eerste helft om verder uit te lopen tegen een wel heel pover spelend Grootegast. De ploeg van Rob de Jong kreeg via met name Vladik Drakopulo uitstekende mogelijkheden hiertoe. Beide ploegen gingen dan ook rusten met slechts een 1-0 stand. Hardegarijp speelde een prima 1e helft en creëerde volop kansen.

Niets aan het handje zou je zeggen. Wel wetende dat Hardegarijp in de 1e helft of 2e helft een wereld van verschil is. Waar dit mee te maken heeft is vooral aan de technische staf en spelers. Al na 2 minuten in de 2e helft lag de gelijkmaker in het netje. Een slappe actie van Rick de Groot leverde zomaar in de hierop volgende voorzet de 1-1 op. Verdedigers Witteveen en Soepboer liepen elkaar in de weg en de bal verdween via de rug van Soepboer in het eigen doel. Hardegarijp had toch alweer snel op voorsprong moeten komen. Edde Wolters kon geheel vrijstaand de bal vanuit een hoekschop inkoppen, maar zijn poging ging naast. Gelukkig werd Hardegarijp hierna geholpen door Max Rademaker, die in zijn eigen 16 de bal tegen zijn omhoog gestoken arm kreeg. Arbiter Werkhoven kon niet anders dan een strafschop toekennen. Alban Miftari tekende voor zijn 2e doelpunt en de 2-1 voorsprong. Grootegast kon alleen gevaarlijk worden vanuit standaard situaties en had voetballend weinig te brengen. Via een hoekschop was Frank Vening gevaarlijk, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Tjeerd Rijpma. In de tegenaanval werd Drakopulo onderuit getrokken door de al met geel belaste Venema. Scheidsrechter Werkhoven verzuimde om deze veelbelovende aanval te bestraffen met een 2e gele kaart voor Venema. Bijzonder zuur is het vervolgens als 2 minuten later de 2-2 valt. Op het middenveld werd niet ingegrepen door middenvelder Wolters. Met een splijtende pass probeerde Hazenberg spits van Dellen in stelling te brengen. De assistent beoordeelde dat van Dellen buitenspel stond, maar vond geen gehoor bij arbiter Werkhoven. Keeper Evert van Schepen redde fantastisch op de poging van Rick van Dellen, waarna de bal van korte afstand en uiterst ongelukkig op de hand van verdediger van der Veer kwam. Tot ieders verbazing beoordeelde de zwak fluitende scheidsrechter Werkhoven deze onopzettelijke handsbal als een strafschop, en stond de 2-2 op het scorebord. In het vervolg kwam Hardegarijp ook nog eens met 10 man te staan. De kans op een goed resultaat was hiermee volledig verkeken. Het was smaakmaker Miftari met 2 doelpunten op zak, die zich volledig onnodig liet provoceren door verdediger Krijthe. Beide spelers raakten met elkaar in conflict, waarna Miftari een beweging maakte met zijn hoofd. De slimme Krijthe liet deze kans niet onbenut om naar het gras te gaan. Arbiter Werkhoven kon niets anders doen dan deze onnodige actie bestraffen met de rode kaart. In het restant hadden de 3 punten dus ook nog zomaar naar Grootegast kunnen gaan. Hardegarijp bleef echter op de been en beide ploegen hielden een punt over aan deze zeer matige wedstrijd.

Volgende week speelt de ploeg in de beker tegen 5e klasser SC Boornbergum.