Speelt vv Hardegarijp 1 nu nooit weer met rugnummer 6 ?? Of ……

Zomaar een zaterdag op De Warren was het op zaterdag 15 december niet. Natuurlijk een aantal thuiswedstrijden en zeker de ‘De slag om Quatrebras’ de wedstrijd vv Hardegarijp1 tegen Veenwouden 1. Laten ‘we’ het over die wedstrijd maar even niet hebben maar over een ander hoogtepunt of voor anderen misschien wel een ‘dieptepunt’.
Oane Rijpma was deze zaterdag op een bijzondere manier de man in de spotlights.
Hij nam afscheid van vv Hardegarijp om samen met zijn ega een nieuwe toekomst op te bouwen op Spaanse Mallorca.
Voor Oane begon de dag net als vele andere zaterdagen, opstaan, koffie en al het andere normale van een (vv Hardegarijp) wedstrijd dag.
Het team moest iets eerder dan normaal, 12.30 uur, in de bestuurskamer zijn waar een heerlijke lunch met soepje en prima broodjes voor het team klaar stond. (dat zeiden ze tenminste)
Al snel, nog tijdens deze lunch nam Oane het woord en nam een aantal collega spelers ‘op de hak’ Al moet daar eerlijk bij vermeld worden dat er ook grote complimenten gegeven werden aan meerdere spelers. Hij toonde echt veel respect richting zijn mede spelers en dankte ze dan ook voor de prachtige 3 seizoenen.
Ook omke Tjeerd werd als laatste speciaal bedankt. Maar een paar woorden die ‘even binnen kwamen’ zeer respectvol overigens.
Aanvoerder Ralph had mede namens het team een cadeautje geregeld, een flink grote badhanddoek met de drie teamfoto’s van VVH 1 waarop ook Oane stond.
De heren hadden even tijd om ‘uit te buiken’ en om 13.15 uur begonnen ze met de wedstrijd bespreking en alles wat daarna volgde.

In deze wedstrijd kreeg Oane na ongeveer 75 minuten een publieks-wissel, een groot applaus van al het publiek volgde.
Na deze ‘afscheidswedstrijd’ van/voor Oane die helaas verloren werd met 0-6 (altijd nog beter dan Johan Cruijff die in ‘zijn’ wedstrijd met 0-8 verloor) waren er in de kantine nog een aantal personen die mooie woorden voor Oane hadden. Er waren door Oane ook familieleden uitgenodigd die samen met een groep vrienden en zijn ex (J) teamgenoten aan 2 gereserveerde tafels zaten
Het spits werd afgebeten door Ome Rudie. Zijn conclusie ‘Ik ga je missen, Luv Joe en succes in je nieuwe carrière’
Voorzitter Wijnand begon met zijn korte toespraak en prees ook Oane’s daden. Soms, ook richting het bestuur, ‘keihard’ zijn mening gevend maar altijd eerlijk en oprecht. Ook met trainers werd wel eens een woordje gewisseld, ook in het veld tijdens een wedstrijd. Maar ook hier eerlijk en oprecht.
Ook Bas de Jong sprak tot Oane en had eigenlijk de zelfde woorden als de voorzitter.

Natuurlijk ook op dit moment een presentje, een regenpijp met een vulling. Een regenpijp ? ja dat klopt, een tijdje terug had Oane bij het verlaten van het veld energie over en reageerde deze even af als met als resultaat … regen pijp kapot. Alles is netjes opgelost en als herinnering zat het presentje nu in een regenpijp. Oane kon het waarderen, en pakte het presentje uit. Het bleek een echt prachtige actie foto te zijn waar Oane de bal hoog springend weg kopte.

Ook Omke Tjeerd sprak even tot Oane met een aantal statistieken, statistieken die overigens niet altijd in Oane’s voordeel waren ……….

Natuurlijk kreeg Oane ook de microfoon even in zijn hand, was het tijdens de toespraken van Wijnand en Bas best wel iets onrustig in de kantine nu werd het echt stil. Oane vertelde over de dingetjes die eerder gememoreerd waren, het klopte eigenlijk wel ……
Had Oane tijdens de lunch al een aantal spelers toegesproken zijn ‘broer’ werd, zeer bewust, nogmaals genoemd. Deze ‘broer’ is Alban Miftari en deze jongeman speelde ook bij andere verenigingen al met Oane en de ‘titel’ broer was als blijk van een echte maar ook hechte vriendschap. Vriendschap op alle manieren, ook de soms wat mindere. Al jaren, deze dag en nog vele jaren, bleek uit Oane’s woorden.
Ook de ‘voetbal relatie’ met Omke Tjeerd Rijpma werd natuurlijk nog eens besproken, Oane had respect voor omke en was erg blij dat hij bij VVH nog een aantal jaren met hem mocht spelen. ‘Bas belde mij best wel vaak om te komen voetballen bij VVH, meestal na de kantine ‘dan praatte hij als de beste’’ Het hielp wel ….. dus ‘bier is goed’

Als laatste begon hij over de titel van dit verslagje. Zoals u weet is er bij Ajax geen speler met nummer 14, u weet vast waarom. Bij Feijenoord geen nummer 12, die zitten op de tribune !
Bij vv Hardegarijp nooit weer nummer 6 ?? Nou eigenlijk wel, sterker nog Oane gaf hoofdtrainer Oane Westra ‘de tip van de dag’.
Hij, die vervangende nummer 6, speelde al een aantal keren voor het eerste maar Oane wilde dat juist hij dit shirt moet (moest) gaan dragen. Deze speler kreeg dan ook daadwerkelijk het shirt van Oane met rugnummer 6 aangereikt en is Robin v/d Akker. Oane gunt hem het echt, ‘Hij heeft de kwaliteiten en komt er wel’

Een luid en welgemeend dank applaus volgde in de volle kantine.

Oane heeft 2,5 seizoenen bij vv Hardegarijp gespeeld, was altijd gemotiveerd en als speler heeft hij zeker zijn steentje bijgedragen. Zowel op het veld als in de kleedkamer als in de kantine. Was altijd in voor een geintje kon deze uitstekend geven maar ook ontvangen.
Nu hij binnenkort aan zijn nieuwe avontuur begint wens ik, mede namens iedereen binnen VVH hem en zijn echtgenote heel veel succes en geluk.
Oane, weet dat de deur op De Warren altijd voor je open staat, zeker op trainingsavonden en wedstrijd dagen. Op andere momenten graag even in overleg.

Jan Kamminga