Vrouwen 1 pakt zonder puntverlies de tweede periode

Vrouwen 3de klasse V.V. Hardegarijp 1 – Leeuwarder Zwaluwen 1 uitslag 3-1

De eerste helft

Zaterdag 16 maart stond de thuiswedstrijd van Vrouwen 1 tegen Leeuwarder Zwaluwen op het programma. De wedstrijd stond gepland op veld 2, maar door het slechte weer was dit veld onbespeelbaar. Het aanvangstijdstip werd vervroegd en de wedstrijd kon op 12.00 uur op ons hoofdveld worden afgewerkt. Naast de 3 punten stond er genoeg op het spel. De teams stonden op een gedeeltelijke tweede plaats op drie verliespunten van koploper L.A.C. Frisia. Daarnaast had V.V. Hardegarijp wat recht te zetten na de uitnederlaag tegen De Zwaluwen. Ook wilde Vrouwen 1 ongeslagen de tweede periode pakken. Een mooi affiche dus, helaas werkte het weer niet mee. Regen, wind en kou fungeerden als extra tegenstanders. De opstelling van Hardegarijp was in vergelijking tot vorige week op 1 plaats gewijzigd. Hilde de Boer werd op het middenveld opgesteld en dat ging ten koste van Ilse Zwerver. De toss werd verricht en Hardegarijp besloot om aan te vangen met de wind mee. Dit pakte binnen 1 minuut op fantastische manier uit. De eerste aanval werd opgezet door Hardegarijp, maar de bal rolde al snel, ter hoogte van het strafgebied van Zwaluwen, over de zijlijn. De relatief verre ingooi leek geen gevaar te stichten, maar aanvalster Sarah Radersma geloofde nog wel in een goede afloop. Een misverstand tussen de verdedigster en de keepster zorgde er voor dat Sarah de bal met de punt van haar schoen in kon tikken; 1-0. 2 minuten later werd er een aanval aan de rechterkant opgezet die eindigde in een corner. Een standaardsituatie die met de verraderlijke wind tot gevaar leidde. De hoge corner ketste af, maar kon opnieuw laag worden ingebracht en kwam voor de voeten van Nynke Poelstra. Nynke draaide met een schitterende hakbal weg bij haar tegenstander, creëerde daarmee ruimte voor het schot, drukte af en zag haar eigen bal hoog in de touwen eindigen; 2-0! Een droomstart voor Hardegarijp.

Het goede gevoel kreeg echter wel een opdoffer, want na een kleine tien minuten moest Sarah de wedstrijd staken. Een tegenstandster stond met haar volle gewicht op de enkel van Sarah, waardoor zij niet verder kon spelen. Hopelijk valt de blessure mee, maar de tijd zal dit moeten uitwijzen. Ilse Zwerver kwam haar plek opvullen en ging als linker aanvalster spelen en Marianne Tamminga verhuisde naar de spitspositie. Leeuwarder Zwaluwen probeerde het initiatief naar zich toe te trekken en ging voor de aansluitingstreffer. Deze opzet slaagde niet. De gevaarlijkste momenten bleven komen van Hardegarijp. Vanuit de tweede lijn schoot Dianne de Boer op goal, maar de keepster kon de bal net uit de goal tikken. Ook Nynke ging voor haar tweede treffer en schoot met haar zwakke linkerbeen de bal richting de kruising, maar ook nu kon de keepster de bal net uit de goal houden waardoor de ruststand met een 2-0 voorsprong voor Hardegarijp werd bereikt.

De tweede helft

Vanaf de start van de tweede helft werden de intenties van De Zwaluwen snel duidelijk. Hun spits ging als laatste man spelen en met de ingebrachte snelheid wilden ze gebruik maken van de lange ballen, Hardegarijp vastzetten op hun eigen helft en waar mogelijk van afstand schieten op de goal. Hardegarijp overleefde de eerste vijf minuten gemakkelijk en zag vervolgens Marianne zichzelf vanaf het middenveld en tussen twee tegenstanders vrijspelen, lanceerde zichzelf aan de rechterkant, troefde haar directe tegenstandster op snelheid af en sneed naar de goal toe hield het overzicht en gaf de mogelijke assist aan Ilse Zwerver. In plaats van direct binnen te schieten nam Zwerver de bal aan, wachtte met schieten, wachtte nog langer…. maar schoot de bal vervolgens beheerst onder de keepster door; 3-0. Dit leek op de beslissende treffer en een veilige marge van 3. Maar met de heenwedstrijd in het achterhoofd, waarin Hardegarijp bijna een marge van 3 doelpunten achterstand wegpoetste, moest Hardegarijp alert blijven. Dit bleek direct, want na de aftrap werd er in de eerste aanval van De Zwaluwen een lange bal gespeeld. De bal werd door de wind gedragen en dreigde zonder gevaar achter te gaan, helaas raakte linksback Juliët van Buuren de bal ongelukkig op haar achterhoofd, waardoor het alsnog een corner werd. En dat standaardsituaties met deze weersomstandigheden gevaarlijk blijven, bleek ook nu. De corner werd op een mooie manier ingebracht en vervolgens snoeihard tegen de touwen gekopt door de instormende middenveldster van De Zwaluwen; 3-1. De aanhang van De Zwaluwen, die dit als startsein voor een alles of niets poging zag, kwam bedrogen uit. Hardegarijp hield gemakkelijk stand, mede door het goede keeperswerk van Iselda Veenstra. Zij voetbalde goed mee, en smoorde tot twee keer aan toe een gevaarlijke situatie in de kiem door tijdig en net buiten haar strafschopgebied tussen de bal en de aanvalster te komen. Daarnaast deed verdedigster Selina Meijer een flinke duit in het zakje door de doeltrappen tegen de wind in te nemen en de bal iedere keer 30 tot 40 meter weg te schieten, waardoor Hardegarijp op deze wijze keer op keer onder de druk uit kon komen. Aangezien Leeuwarder Zwaluwen moest aanvallen werd er achterin ook ruimte weggegeven, waar Ilse bijna van kon profiteren. Een mooie uitbraak werd deze keer niet door haar omgezet in een doelpunt. In de 80steminuut mocht Dione Muizer ook haar debuut voor Vrouwen 1 in een thuiswedstrijd maken. Ze verving Dianne de Boer als rechtsbuiten. Dit was het belangrijkste wapenfeit van de laatste tien minuten, waardoor de 3-1 eindstand op het bord verscheen.

Op koers

Vrouwen 1 pakt zo op ongeslagen wijze de tweede periodetitel. 21 punten uit 7 wedstrijden, 28 doelpunten voor en 4 doelpunten tegen. Een scorekaart om door een ringetje te halen. Naast de periodetitel neemt Hardegarijp de tweede plek stevig in handen en is ze de belangrijkste uitdager van koploper L.A.C. Frisia. De volgende thuiswedstrijd op zaterdag 6 april is tegen Frisia; een wedstrijd om naar uit te kijken. In de tussenliggende weken speelt de ploeg van Gerard Poelstra nog twee uitwedstrijden tegen respectievelijk Ternaard en Stiens. Maar nu eerst, net zoals ze vandaag hebben gespeeld, als team! de overwinning, de tweede plek en de periode op passende wijze vieren.